رنگ بندی پاسپورت
در بیشتر کشورها، رنگبندی پاسپورتها به منظور تمایز بین انواع مختلف پاسپورتها و همچنین برای نشان دادن وضعیت و محدودیتهای مختلف مسافران به کار میرود. البته این اطلاعات تا تاریخ قطع دانش من در سپتامبر 2021 صحیح بوده و ممکن است تغییر کرده باشند.
انواع رنگ های پاسپورت
- پاسپورت آبی
- پاسپورت قرمز
- پاسپورت زرد یا سبز
- پاسپورت مشکی یا تیره
- پاسپورت های دوتایی یا چند رنگی
در متن زیر به برخی از رنگهای معمول در رنگبندی پاسپورتها و معانی آنها اشاره میکنم:
1. پاسپورت آبی:
این نوع پاسپورت در بسیاری از کشورها به عنوان پاسپورت معمولی یا عادی به کار میرود. معمولاً برای شهروندان عادی یا مسافران تجاری صادر میشود.
آبی، دومین رنگ رایج در گذرنامه های جهانی است. جالب است که بدانید رنگ آبی نشان از کشورهای” جهان نو” دارد. در واقع این واژه ای است که به کشورهایی که در نیمکره غربی قرار گرفته اند، اطلاق می شود. 78 کشور رنگ آبی را برای پاسپورت خود انتخاب نموده اند که مشهورترین و پر قدرت ترین پاسپورت بین رنگ های آبی، پاسپورت ایالات متحده آمریکا است با این گذرنامه می توان به 183 کشور دنیا بدون ویزا سفر کرد. همچنين جالب است بدانید که کم قدرت ترین گذرنامه کشورها با رتبه 199 نیز دارای رنگ آبی و مربوط به کشور افغانستان است.
2. پاسپورت قرمز:
این نوع پاسپورت معمولاً به مقامات دولتی، سیاسیون، دیپلماتها و افرادی که در خدمات دیپلماتیک فعالیت میکنند، اختصاص داده میشود.
قرمز رایج ترین رنگ پاسپورت است و کشورهای زيادي در جهان، این رنگ را برای جلد پاسپورتشان انتخاب می کنند. جالب است که بدانید معمولاً کشورهایی این رنگ را برای پاسپورتشان انتخاب می کنند که در حال حاضر سیستم کمونیستی دارند و یا در گذشته این سیستم را تجربه نموده اند. شاید جالب باشد بدانید که همه 10 گذرنامه پر قدرت دنیا هم در طیف رنگ قرمز قرار دارند و در پایین این رده بندی و در بین 10 رتبه آخر که ضعیف ترین گذرنامه های دنیاست، تنها دو گذرنامه رنگ قرمز دارند.
معمولا پاسپورت های قرمز و کبود توسط اعضای اتحادیه اروپا استفاده می شود( بجز کرواسی). همچنین کشورهایی که قصد محلق شدن به این اتحادیه دارند، مانند ترکیه، هم این رنگ را انتخاب می کنند. کشورهای عضو« گروه آندین»، شامل بلیوی، کلمبیا، اکوادور و پرو هم گذرنامه هایی به این رنگ دارند.
3. پاسپورت سبز یا زرد:
برخی کشورها پاسپورتهایی با رنگ سبز یا زرد برای افراد مذهبی یا قومیتی خاص اختصاص میدهند. به عنوان مثال، در برخی کشورها پاسپورتهای مذهبی با رنگ سبز برای مسلمانان و پاسپورتهای با رنگ زرد برای افراد یهودی صادر میشود.
در پاسپورت های کشور های عربی و اسلامی رنگ سبز محبوب تر از دیگر رنگ هاست و به علت علاقه پیامبراکرمصلی الله علیه و آله به رنگ سبز، این رنگ در دنیای اسلام دارای اهمیت است، به همین علت بسياري از کشورهای مسلمان این رنگ را برای گذرنامه های خود انتخاب نموده اند که شامل کشورهای جمهوری آذربایجان، اندونزی، پاکستان و عربستان سعودی می شود. البته گذرنامه کره جنوبی که با آن می توانید به 122 کشور دنیا بدون ویزا سفر کرد نیز به رنگ سبز است.
4. پاسپورت مشکی یا تیره:
برخی از کشورها پاسپورتهای مشکی یا تیره برای افرادی با رنگ پوست تیره تعیین کردهاند.
مشکی رنگی است که تعداد بسیار اندکی از کشورهای جهان، آن را برای جلد پاسپورتشان انتخاب نموده اند. شهروندان برخی از کشورهای آفریقایی مانند بوتسوانا، زامبیا، بوروندی، گابن، آنگولا، چاد، کنگو، مالاوی و چند کشور ديگر دارای این رنگ پاسپورت هستند. از این گذشته، شهروندان کشور نیوزیلند هم دارای پاسپورت مشکی رنگ هستند و دلیلش هم این است که مشکی رنگ ملی کشور نیوزیلند به حساب می آید
5. پاسپورتهای دوتایی یا چندرنگی:
برخی کشورها پاسپورتهایی با دو رنگ مختلف برای دستهبندی دقیقتر افراد صادر میکنند. به عنوان مثال، پاسپورتهای آلمان دارای دو رنگ سبز و قرمز هستند که هر یک نشاندهنده وضعیت مهاجرتی فرد میباشند.
مهم است توجه داشت که رنگبندی پاسپورتها و معانی آنها میتواند در هر کشوری متفاوت باشد و اطلاعات جاری را از منابع رسمی یا وبسایتهای دولتی مربوطه بررسی کنید. همچنین، در دنیای واقعی، تغییرات در سیاستها و قوانین ممکن است باعث تغییر در رنگبندی پاسپورتها شود.
با وجود اینکه اجباری برای تعیین رنگ پاسپورت کشورها در کار نیست، سخت گیریهای زیادی برای کیفیت جلد، برگهها، عکس و… اعمال میشود و تمامی آنها باید برای تولید پاسپورت از یک سری استانداردهای مشخص پیروی کنند. در حال حاضر، فرآیند تولید پاسپورت با نظارت بالایی انجام میشود و فقط چند کمپانی تامین کننده پاسپورت در جهان هستند. از دیگر قوانینی که یک پاسپورت استاندارد باید داشته باشد عبارت است از قابلیت خم شدن (و نشکستن) و استفاده از موادی که دستگاهها امکان خواندن اطلاعات درج شده در پاسپورت را در دمای 12 تا 122 فارنهایت یا در رطوبت نسبی 5 تا 95 درصد داشته باشند.
با توجه به این نکات از روی رنگ جلد گذرنامهها میتوانید به نکات زیادی پی ببرید اما مهمترین نکته این است که بدانید گذرنامه ها از اینکه وسیلهای برای ارتباطات جغرافیایی، اقتصادی و یا سیاسی باشند چیزی فراتر هستند زیرا آنها به مردم تعلق دارند.
برای هر فردی گذرنامه معنی خاصی دارد، برخی آن را وسیلهای برای امکان سفر بدون محدودیت میدانند و برخی دیگر نیز آن را به معنای یک مانع میدانند.
انتخاب رنگ گذرنامه های هر کشور بر عهده خود دولت آن کشور است. اما شاید اهمیت گذرنامه در هویت برند یک کشور را تعداد معدودی از کشورها بدانند.