مسجد سلیمانیه استانبول
مسجد سلیمانیه یکی از مهمترین نمادهای شهر استانبول محسوب میشود و هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. معماری این بنا آنقدر چشمگیر است که هر توریستی علاقمند به دیدن معماریِ تلفیقیِ ایرانی-بیزانسی این بنا دارد. مسجد سلیمانیه از دوره عثمانیه در استانبول به جا مانده است و در پی آن بازسازیهای زیادی شده است که این بنا را بیش از دیگر مساجد استانبول قابل توجه کرده است.
در این مقاله تورمس قصد سفر به بنای شگفت انگیز مسجدی دارد که بیش از تمام آثار تاریخی-مذهبی استانبول توریستها را به سمت خودش کشیده است.
تاریخچه مسجد سلیمانیه استانبول
این مسجد متعلق به دورهی عثمانیها است. عثمانها از 1299 توانستند حکومت خود را در سوگوت(یکی از شهرهای ترکیهی کنونی) بنیانگذاری کنند. آنها پس از جنگهای طولانی در نهایت در سال 1423 با فتح قسطنطنیه(استانبول کنونی) پایتخت خود را به این شهر منتقل کردند. به این دلیل شهر قسطنطنیه (استانبول) از جایگاه مهمی برخوردار بود. پادشاهان عثمانی که مسلمانان اهل سنت بودند برای ترویج دین خودشان دست به ساخت انبوهی از مساجد زدند. یکی از این مساجد، مسجد سلیمانیه است؛ این مسجد پس از مسجد ایاصوفیه، بزرگ ترین و باشکوهترین مسجد عثمانها محسوب میشد. مسجد سلیمانیه در سال 1550 به دستور سلطان سلیمان اول ساخته شد. سلطان سلیمان اول در حقیقت چهارمین حکمران عثمانی بود، به همین دلیل او دستور داد چهار مناره در حیاط اندرونی مسجد بسازند تا نشانهی قدرت سلطان سلیمان اول باشد.
مسجد سلیمانیه توانست حدود 3500 نفر از مردم شهر را به طور مستقیم و غیرمستقیم به شغل وادارد که این از نکات خوب ساخت این مسجد برای مردم بود. جالب است بدانید این مسجد 7 سال به طول انجامید.
این مسجد پس از ساختش توسط سلطان سلیمان با یک کلید مخصوص باز شد و کلید این بنا پس از افتتاحیه به معمار بنا اهدا شد.
بخش های مسجد سلیمانیه استانبول
مسجد سلیمانیه یک مسجد بزرگ و پر امکانات است. در این مسجد جدا از عبادت که مخصوص تمام مساجد دنیا است، شما می توانید از امکانات دیگر آن هم استفاده کنید. بخش های مختلفی که دلیلی است که این مسجد را منحصر به فرد می کند. علاوه بر محلی برای عبادت کردن، کتابخانه، مهمان سرا و آشپزخانه، حمام، مدرسه، موزه و بیمارستان را هم شامل می شد. در ادامه به بخش های مختلف آن به طور کامل می پردازیم.
مسجد سلیمانیه
در فضای داخلی مسجد سلیمانیه می توانید بنایی که با سنگ مرمرین تزئین شده را ببینید. فرش های دست بافت، چلچلراغ های بزرگ و محرابی که با سنگ مرمر ساخته شد ه، توجه شما را جلب می کند. در سالن اصلی مراسم های مذهبی و نماز جماعت برگزار می گردد. در طراحی خارجی هنگامی که در صحن اصلی مسجد می ایستید چهار مناره و سه درب ورودی می بینید. هر مناره 10 تراس د ارد و یک اتاق در بالای درب ورود صحن اصلی وجود دارد که به آن اتاق دود گفته می شود.
حیاط مسجد سلیمانیه یکی از با صفا ترین مکان هایی است که می توانید ساعاتی را در آنجا بگذرانید. درختان سر سبز و سر بلند و انواع گل های زیبا، می تواند چشم نواز ترین منطقه را رقم بزند.
مهمان سرا و آشپزخانه مخصوص در مسجد سلیمانیه
این بخش که از ایام قدیم و ندیم در مساجد بوده، مکانی برای استراحت و غذا خوری افرادی بی سر پناه و نیازمند بوده است. البته این امکان تنها شامل فقرا نبوده و حتی بازرگانانی که از شهر عبور می کردند هم می توانستند آنجا غذا بخورند. این سالن غذا خوری به دستور شخص سلطان سلیمان ساخته شد. جالب است بدانید که امروزه نیز این سالن غذا خوری دایر است و گردشگران می توانند برای صرف غذا به آنجا سفر کنند.
کتابخانه ای با هزاران کتاب نفیس در مسجد سلیمانیه
این کتابخانه یکی از آرشیو های مهم منابع کتاب های خطی و نسخه اصلی است. تعداد کلی این کتاب ها چیزی بین 90 هزار تا 120 هزار نسخه می باشد. تعداد 60 تا 70 هزار کتاب به زبان عربی و حدود 25 هزار تا 30 هزار کتاب به زبان عثمانی و حدود 12 هزار تا 15 هزار جلد کتاب هم به زبان فارسی وجود دارد. در این بین چند جلد کتاب به سایر زبان ها هم موجود است. معروف ترین آثار از نویسندگانی بزرگ در این کتابخانه کتاب دارند که می توان به نورالدین آغا، ایوب سلطان جامعی، نور عثمانیه، عاطف افندی و پرتو پاشایی اشاره کنیم.
موزه مسجد سلیمانیه در شهر استانبول
در این مسجد، موزه نیز وجود دارد که دیدن آن خالی از لطف نیست. داخل موزه می توانید اشیای بسیار قدیمی از دوران حکومت اسلامی را ببینید. در این موزه شما می توانید لوازم خطاطی، ظروف فلزی و چینی، نسخه های قدیمی از قرآن، دست نویس های قدیمی، وسائل حمام، لباس های اهل بیت ع و کتاب های مذهبی کهن را مشاهده کنید. این موزه برای علاقه مندان به تاریخ شناسی مذهبی بسیار مناسب است.
حمام و بیمارستان مسجد سلیمانیه
یکی از بخش های دیگر در مسجد سلیمانیه حمام است. در مسجد سلیمانیه یک حمام از زمان قدیم وجود دارد، که البته امروزه بعنوان موزه برای بازدید عموم است. در این حمام باستانی، همه چیز را می توانید به زمان قدیم ببینید. حمام ترکی های قدیمی که شیوه و روش خودش را دارد.
بیمارستان نیز یکی از معروف ترین بخش های مسجد سلیمانیه است. در این بیمارستان حدودا 20 اتاق وجود داشته است که در زمان خودش بسیار مجهز و آماده بود و از مراکز درمانی مهم در دولت عثمانی است. اما امروزه این بیمارستان تغییر کاربری داده و کارخانه چاپ برای ارتش ترکیه شده است.
در اطراف مسجد سلیمانیه از چه اماکن گردشگری می توانیم بازدید کنیم؟
پس از بازدید از مسجد سلیمانیه شما می توانید به گشت و گذار در اطراف مسجد بروید و از دیگر جاذبه های دیدنی شهر استانبول بازدید کنید. شهر استانبول دیدنی های بی شماری دارد. از جمله جاذبه های دیگری که در اطراف مسجد هستند می توانیم به مسجد رستم پاشا، بازار بزرگ استانبول، بازار ادویه، مسجد شاهزاده، کاخ توپکاپی، برج گالاتا، خلیج گلدن هورن و مسجد سلطان احمد و کلیسا ایا صوفیه اشاره کنیم.
آدرس مسجد سلیمانیه :
بخش اروپایی شهر استانبول، منطقه فاتح، محله سلیمانیه، خیابان پروفسور صدیق سامی اون
سفر به هر نقطه از شهر استانبول و بازدید از هر مکان دیدنی و جاذبه گردشگری می تواند خاطره انگیز باشد. شهر استانبول هر آنچه که می خواهید درباره فرهنگ و تمدن عثمانی ها بدانید را در جای جای خودش محفوظ کرده است. سفر شما می تواند کشف رازی از جهان باستانی شهر استانبول باشد.
شما می توانید جهت مشاهده و بازدید از مسجد سلیمانیه از تور استانبول استفاده کنید.